"Als professioneel en onafhankelijk mediator hoop ik conflicterende partijen te kunnen helpen in het op gang brengen en begeleiden van hun gesprek."
Marjolein Dicke besloot in 2024 om de MfN Mediation Opleiding te volgen. In 2025 is zij geslaagd voor het examen van de MfN en dus kan Marjolein zichzelf nu gecertificeerd MfN Mediator noemen.
Op de vraag wat Marjolein heeft meegenomen uit de MfN Mediation Opleiding van Result ADR Academy zegt ze:
"Mediation is écht een vak waarbij het belangrijk is verschillende fasen zorgvuldig en diepgaand te doorlopen voordat er stilgestaan kan worden bij mogelijke oplossingen. En zelfbeschikking van partijen tijdens een mediation komt pas echt tot zijn recht wanneer je als mediator je bewust bent van je eigen rol: niet sturend, maar dienend zodat partijen zich gehoord en gelijkwaardig behandeld voelen. Echt luisteren naar wat er gezegd of juist niet gezegd wordt. Passende interventies inzetten waardoor echt alles op tafel komt en vooral niet vooruit denken.
Tegelijkertijd is het ook belangrijk om je bewust te zijn van en te reflecteren op je eigen triggers en handelen. Door het creëren van een setting waarin alles wat voor partijen belangrijk is – inclusief bijbehorende emoties – op tafel komt, kan er over en weer begrip ontstaan voor elkaars perspectief en behoeftes. Vanuit dat punt zijn er vaak creatieve en betekenisvolle oplossingen mogelijk. Geen slap compromis, maar afspraken die passen bij wat voor partijen belangrijk is. Als dat goed gaat, kunnen mensen een conflict echt achter zich laten en verder met hun leven."
Zijn deze vaardigheden en inzichten ook breder toepasbaar dan alleen mediation?
“Ja, zeker. Tijdens mijn werk als coach en vertrouwenspersoon en ook in privégesprekken, merk ik dat ik veel uit de opleiding kan toepassen. Denk daarbij aan manieren om op een dieper niveau door te vragen, of het bewust inzetten van langere stiltes en het ervaren van de kracht daarvan.”
Kun je iets vertellen over jouw werkachtergrond en hoe die je heeft voorbereid op je rol als mediator?
“Na een periode als zelfstandig ondernemer besloot ik rond mijn dertigste alsnog fulltime Nederlands Recht te gaan studeren. Ingegeven door werkervaringen met arbeidsconflicten en een buitenlandse mediation over letselschade wilde ik beter begrijpen hoe je in zulke situaties zo optimaal mogelijk kunt handelen.
Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als HR-leidinggevende. Ik heb gewerkt voor zowel nationale als internationale bedrijven, en heb ook een aantal jaren in Hong Kong gewoond en gewerkt, wat uitdagend en heel leerzaam was.
Tijdens mijn carrière ben ik altijd opleidingen blijven volgen. Gefascineerd door wat mensen beweegt, voornamelijk op het terrein van coaching en leiderschap.
Dit samengenomen met mijn juridische achtergrond, maakte dat ik vaak als bemiddelaar bij arbeidsconflicten en het begeleiden van andersoortige lastige gesprekken werd ingezet. Denk daarbij aan communicatieproblemen binnen teams, vraagstukken over verzuim, (dis)functioneren of vertrekregelingen maar ook conflicten tussen samenwerkende ondernemers.
Vorig jaar kwam ik op het punt, ook aangespoord door mijn omgeving, waarop ik besloot als zelfstandig mediator aan de slag te gaan. Die stap geeft me de vrijheid om mensen te helpen en écht onafhankelijk bij te dragen aan een meer begripvolle samenleving.”
Wat was voor jou de belangrijkste reden om de overstap naar mediation te maken?
“Ieder mens en dus ook ikzelf, maakt in het leven conflictsituaties mee. Dat kan ongemakkelijk zijn, omdat je als mens vaak behoefte hebt aan een zekere harmonie of controle, of het nou gaat over werk of privé. Maar als je op een constructieve, manier met elkaar kunt ‘schuren’ en in gesprek kunt gaan over een verschil van perspectief, dan leidt dit vaak tot nieuwe inzichten en persoonlijke groei.
Helaas zie je vaak dat er te lang gewacht wordt met het hebben van dergelijke soms ongemakkelijke gesprekken. Daardoor neemt de spanning alleen maar toe en voor je het weet is er een slepend conflict ontstaan waarin partijen zelf niet meer tot de essentie kunnen komen.
Ik weet uit ervaring dat de tussenkomst van een derde partij, de dynamiek en interactie tussen partijen kan veranderen. Als professioneel en onafhankelijk mediator hoop ik conflicterende partijen te kunnen helpen in het op gang brengen en begeleiden van hun gesprek. Met als ultieme doel dat zij gezamenlijk hun conflict niet alleen beëindigen maar ook echt oplossen en verder kunnen.
Conflicten hoeven je niet te verlammen, ze doen juist een beroep op je creativiteit, en het maakt helder wat of wie echt belangrijk voor je is en wat je echt wilt. Dat inzicht en die ervaring wil ik graag delen.
Nu je het examen hebt gehaald; hoe gaat mediation onderdeel uitmaken van je carrière?
“Ik voorzie dat mediation mijn dagelijks werk grotendeels zal gaan bepalen. Ieder conflict, ieder mens en iedere situatie is anders, dat fascineert me en daar leer ik iedere dag van.
Gezien mijn achtergrond, ervaring en interesse focus ik mij vooralsnog op arbeidsmediation. Graag zet ik mijn expertise in binnen de regio Rotterdam en met een straal van ca. 1 uur reistijd.”
Hoe heb je de MfN Mediation Opleiding van Result ervaren?
“Ik heb de opleiding als heel waardevol ervaren. Het bood me de verdieping die ik zocht. Zowel theorie als praktijk kwamen uitgebreid aan bod.
Wat ik vooral prettig vond, was het werken in een kleinere groep zeer gemotiveerde deelnemers. Iedereen kreeg de ruimte om te oefenen en te leren in een open sfeer. Daarnaast was het ook heel interessant om met mensen vanuit verschillende achtergronden, organisaties en invalshoeken samen te werken. Dit kwam vooral tijdens de rollenspellen goed van pas.
Wat mij ook aansprak is dat je tijdens de opleiding wordt opgeleid door zeer deskundige en ervaren mediators, elk met een eigen stijl en achtergrond. Zij helpen je op weg en stimuleren je om je eigen stijl als mediator te ontwikkelen. Ook de betrokkenheid van het team van Result tijdens de opleiding en in de voorbereiding op het examen was erg fijn.”
Vind je dat de opleiding je voldoende heeft voorbereid op je toekomstige rol als mediator?
“Zeker. De opleiding geeft je veel praktische handvatten én leert je veel over jezelf. Je krijgt goede ondersteuning, zowel tijdens de lessen als in de voorbereiding op het examen.”
Wat is de meest waardevolle les of vaardigheid die je uit de opleiding hebt gehaald?
“Het is lastig om één waardevolle les of vaardigheid te benoemen. Ik heb me als persoon nog meer ontwikkeld: ik durf meer in het moment te zijn, ik heb geleerd het tempo van de partijen te volgen en emoties de ruimte te geven. Daarnaast heb ik geleerd niet vooruit te denken, te blijven doorvragen, ook als je denkt dat alles al is besproken.”
Is de MfN Mediation Opleiding ook geschikt als je geen mediator wilt worden?
“De MfN Mediation Opleiding is denk ik geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in of regelmatig met conflictsituaties wordt geconfronteerd en daar beter mee wil leren omgaan. Ook als leidinggevende of als je bijvoorbeeld als teamcoach werkt, leer je effectieve interventietechnieken die je direct in de praktijk kunt toepassen.”
Wat zijn jouw adviezen voor diegene die nog examen moeten doen bij mediationtoets.nl?
“Begin op tijd met studeren, vooral voor de theorietoets, want die is best pittig. Er gaat veel tijd zitten in het doornemen van het studiemateriaal.
Ik heb zelf veel samenvattingen gemaakt van zowel de theorieboeken als de lesdagen. Wees actief tijdens de lessen en durf fouten te maken; je leert veel van de rollenspellen, de feedback daarop van de docenten en andere deelnemers en die aantekeningen helpen je bij de voorbereiding van het live assessment.
Geen voorgeschreven studiemateriaal, maar het boekje Taal van de Mediator vond ik zelf erg behulpzaam. Daarnaast heb ik verschillende online mediations bekeken en gereflecteerd op wat ik tijdens de opleiding heb geleerd.
En misschien is wel het belangrijkste: probeer te genieten van het live assessment en wees daar vooral jezelf. Veel succes!”
Na een loopbaan als zelfstandig ondernemer, directeur en HR-directeur bij verschillende nationaal en internationaal opererende familiebedrijven, koos Marjolein Dicke in 2024 ervoor een eigen praktijk te starten, waarbij zij haar werk- en levenservaring beter tot haar recht kon laten komen. In haar werk tot dan toe, merkte ze dat juist het begeleiden van complexe situaties op de werkvloer, zoals verzuim, samenwerkingsproblemen of gevoelige gesprekken, haar de meeste voldoening gaf.
Marjolein besloot weer terug te keren naar het zelfstandig ondernemerschap, zodat zij — vrij van de belangen van een organisatie – zich onafhankelijk kan inzetten voor mensen die op een of andere manier zijn, of dreigen vast te lopen of in conflict zijn geraakt. Zij richtte FlowFactor3 op, waarin zij actief werd als coach en gecertificeerd vertrouwenspersoon. Nu zij in 2025 de MfN Mediation Opleiding succesvol afgerond heeft, zal zij voor het grootste deel van haar tijd als gecertificeerd MfN-registermediator aan de slag gaan.

MfN Mediation Opleiding
Met onze mediationopleiding zijn inmiddels meer dan 2.500 professionals opgeleid tot Mediator. De docenten zijn allen ook zeer ervaren mediators. Met een klanttevredenheid van 87% is de MfN Mediation Opleiding dé stap richting een erkende positie als mediator. Onze volledig geaccrediteerde opleiding biedt een unieke combinatie van intensieve training en praktijkervaring, ondersteund door de volledige inzet van ons professionele team.