Waarom zou je mediator willen worden?
“Wordt een resultaat vechtend bereikt, dan is de kwaliteit van de oplossing minder – en daar moet dan nog het negatieve effect van het gevecht in mindering worden gebracht.”
Deze uitspraak zet precies de toon voor wat mediation beoogt te voorkomen: strijd, verliezers, en oplossingen die niemand écht wil. Maar waarom zou je dan eigenlijk mediator willen worden?
Mediation: bouwen aan vrijheid, gelijkwaardigheid en zorg
Conflicten leiden tot spanningen, verlies van vertrouwen en verharding binnen de samenleving. Juist in zulke situaties biedt mediation een constructief alternatief: het stelt mensen in staat hun eigen beslissingen te nemen, op basis van gelijkwaardigheid en met oog voor elkaars belangen.
Als mediator help je anderen om de balans te vinden tussen individuele vrijheid, gelijkwaardigheid en zorg voor elkaar, en om deze balans continu te optimaliseren. “Optimaliseren” - want een perfecte wereld waarin deze drie waarden voor iedereen volledig tot hun recht komen, bestaat niet. Wat wél kan, is streven naar de best mogelijke balans.
Meer dan alleen een oplossing: het proces telt
Het draait bij mediation dus niet alleen om het vinden van een oplossing, maar vooral om de manier waarop die oplossing tot stand komt. Niet alleen het resultaat staat centraal, maar juist de weg ernaartoe: een zorgvuldig proces waarin betrokkenen gehoord en erkend worden, en samen tot een oplossing komen. Dit zorgt niet alleen voor betere relaties, maar ook voor een groter draagvlak voor de gekozen oplossing.
Wanneer een resultaat vechtend wordt bereikt, is de kwaliteit van de oplossing minder. Bovendien laat een conflict schade achter, zowel relationeel als emotioneel. Mediation vermijdt dat.
Samenwerken in plaats van strijden
Door mediation of mediationvaardigheden in te zetten, kunnen lastige kwesties op een constructieve manier worden opgelost. Oplossingen die in samenwerking tot stand komen, zijn vaak duurzamer en effectiever dan uitkomsten die voortvloeien uit een conflictmodel.
Een houding waarin uitsluitend het eigen belang centraal staat, leidt zelden tot de beste resultaten. Als mediator stimuleer je partijen om zowel hun eigen belangen als die van de ander serieus te nemen. Daarmee ontstaat ruimte voor dialoog, wederzijds begrip en gezamenlijke vooruitgang.
Het belang van belangen
Een van de kernprincipes van mediation is het achterhalen van onderliggende belangen. Belangen geven uitdrukking aan wat mensen wezenlijk belangrijk vinden. Denk aan gezondheid, veiligheid, zinvol werk of financiële bestaanszekerheid.
Als je eerlijk bent: zou jij iemand een veilige leefomgeving of goed werk misgunnen? Waarschijnlijk niet. Belangen zijn universeel en herkenbaar. We gunnen elkaar elkaars belangen want belangen hebben de mooie kwaliteit dat ze niet “jeuken”. Door ze centraal te stellen, ontstaat er onderhandelingsruimte en wederzijds begrip.
Mediation: bewezen effectief, maar het vraagt lef
Mediation is geen modewoord. Het is een werkwijze die zich in de praktijk ruimschoots heeft bewezen – in arbeidsconflicten, familiekwesties, buurtproblemen, zakelijke geschillen en meer.
Is het altijd makkelijk toe te passen? Nee, zeker niet. Het vraagt lef om tegen de stroom in te roeien, zeker in een maatschappij waarin samenwerking bij conflicten soms als naïef wordt gezien. Wat je nodig hebt, is kennis, vaardigheden en een goede mediation opleiding.
Klaar om het verschil te maken?
Wil jij bijdragen aan betere conflictoplossing, gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect? Overweeg dan om mediator te worden. Het is een vak met impact – op individuen, organisaties en de samenleving.
Waar wacht je nog op? De MfN Mediation Opleiding biedt je niet alleen de kennis en vaardigheden om professioneel aan de slag te gaan, maar vormt ook een solide basis voor persoonlijke én maatschappelijke impact. Of je nu al ervaring hebt met conflictbemiddeling of net begint: de opleiding reikt je de tools aan om met vertrouwen en vakmanschap op te treden.
Wat kun je concreet verwachten?
- Professionele certificering: Met een MfN mediator certificering voldoe je aan de kwaliteitsnormen van het MfN-register.
- Brede inzetbaarheid: Mediationvaardigheden zijn waardevol in diverse sectoren zoals in het (arbeids)recht, HR, onderwijs en het bedrijfsleven.
- Duurzame oplossingen: In plaats van conflicten te laten escaleren, help je partijen om samenwerkend tot de beste uitkomst te komen.
- Persoonlijke ontwikkeling: Mediation vraagt om sterke communicatie- en onderhandelingsvaardigheden, die ook buiten mediationsituaties van pas komen.
MfN Mediation Opleiding
Met onze mediationopleiding zijn inmiddels meer dan 2.500 professionals opgeleid tot Mediator. De docenten zijn allen ook zeer ervaren mediators. Met een klanttevredenheid van 87% is de MfN Mediation Opleiding dé stap richting een erkende positie als mediator. Onze volledig geaccrediteerde opleiding biedt een unieke combinatie van intensieve training en praktijkervaring, ondersteund door de volledige inzet van ons professionele team. Na afronding van de opleiding bieden wij als enige academie de mogelijkheid om mee te lopen met een echte mediation.